Pellet

Pellet – wszystko o pellecie

Pellet – wszystko o pellecie

Wiemy już bardzo dużo o węglu, ekogroszku i innych paliwach stałych. Jak dotąd w naszych artykułach nie pojawiło się prawie nic o pellecie. Było to celowe, gdyż pellet to bardzo rozbudowany temat, na który postanowiliśmy poświęcić cały artykuł. Jeżeli jesteś zainteresowany tym tematem, to zapraszamy do zapoznania się z tym wyczerpującym artykułem pod tytułem: „Pellet – wszystko o pellecie” , w którym w sposób jednoznaczny odpowiemy na pytania: co to jest pellet? Jakie są jego rodzaje, odmiany i główne parametry fizykochemiczne. Zapraszamy do lektury.

Co to jest pellet?

Pellet, jak już dowiedzieliśmy się we wstępie, jest to paliw stałe, które najczęściej występuje w formie granulatu. Pellet uzyskiwany jest z biomasy. Jego głównym przeznaczeniem jest zasilanie zbiorowych oraz indywidualnych instalacji grzewczych. Ciekawostką jest fakt, iż pellet może być spalany nawet w kominkach domowych. Rzecz jasna o ile oczywiście są do tego paliwa przeznaczone.

Z czego produkuje się pellet?

Głównym składnikiem tego granulowanego paliwa stałego są oczywiście: odpady drzewne, odpady z roślinnych upraw, uboczne odpady rolnictwa, trociny wytwarzane w tartakach. Wartym uwagi jest fakt, iż drewno lub jego odpady, z których jest on produkowany, mogą być pochodzenia iglastego lub liściastego. Spotyka się również pellet wyprodukowany z mieszanki drzew – nawet tych egzotycznych! Do uzyskania pelletu można też używać trawy lub słomy.

Przeznaczenie i cechy fizykochemiczne pelletu.

W zależności od przeznaczenia pellet można podzielić ze względu na jego odmianę, podatność na spalanie. Wszystko zależy od tego, do czego dany pellet zostanie wykorzystany. Nie ma w tym nic dziwnego. Przecież inny rodzaj pelletu będzie potrzebny do zasilenia naszego domostwa, a inny do fabryki, która ma dużo większe zapotrzebowanie na energię. Główną cechą, która wyróżnia pellet ,jest jego wartość opałowa. Ta oscyluje w granicach 15 MJ/kg do 18 MJ.kg dla pelletu uzyskanego z obróbki drewna.

W przypadku pelletu produkowanego ze słomy wartość ta zawiera się w przedziale 15,5 MJ/kg do 16 MJ/kg. Jest ona dosyć niska w porównaniu do innych paliw stałych, ale nie oznacza to wcale, że jest ekonomicznie nieuzasadniona. Jeżeli chodzi o cechy fizyczne pelletu, to charakteryzuje go niewielki rozmiar, regularna forma, co zdecydowanie sprzyja wykorzystywanie go do zautomatyzowanych pieców. Co więcej, takie właściwości fizyczne tego paliwa stałego w znaczący sposób ułatwiają jego logistykę – magazynowanie oraz transport.

Rodzaje pelletu.

W zasadzie, jeżeli chodzi o rodzaje pelletu, to jest ich całkiem sporo. Możemy wyróżnić pellet drzewny, produkowany jak sama nazwa wskazuje z odpadów drzewnych, trocin i zrębek. Kolejnym z popularnych rodzajów jest pellet agro. Najczęściej wytwarzany jest on ze słomy, biomasy, lub siana. Jest to bardzo ekologiczna forma opału. Możemy wyróżnić również pellet z łusek słonecznika, a także z wielu, wielu innych odpadów.

Podsumowanie

W tym konkretnym artykule w kilku zdaniach opisaliśmy problematykę pelletu. Wskazaliśmy jego rodzaje oraz opisaliśmy wybrane właściwości fizykochemiczne. Wartym podkreślenie jest fakt, iż pellet to naprawdę ekologiczne paliwo stałe. W dobie odchodzenia od węgla warto rozważyć możliwość korzystania właśnie z tego rodzaju paliwa. Jeżeli interesuję Cię tematyka paliw stałych oraz ogólnie ogrzewania swojego domostwa, to zapraszamy do zapoznania się z naszymi pozostałymi artykułami, w których z powodzeniem możesz znaleźć odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.

Tagi
Show More

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back to top button
Close
Close